Інноваційні Бакалаврські Програми Кластеру – Впевнений Шлях до Кар’єри в IT

Ось-ось розпочнеться вступна кампанія. Для тих, хто вже визначився з напрямом майбутньої професії, залишилося лише вибрати вищий навчальний заклад та програму. А що ж варто обрати абітурієнтам, які бачать своє майбутнє у сфері ІТ?

Одним із пріоритетних напрямків роботи Львівського ІТ Кластеру є ІТ-освіта, в рамках якої реалізовуються проекти IT Future та IT Expert. Завдяки проекту IT Expert вдалося оновити навчальний план у низці університетів Львова (ЛНУ ім. І.Франка, НУ «Львівська Політехніка», ЛДУБЖД та УКУ). Також було впроваджено нові бакалаврські програми, серед яких «Кібербезпека», «Статистичний аналіз даних» та «Інженерія програмного забезпечення» (ЛНУ ім. І. Франка), «Інтернет речей» та «Робототехніка» («Львівська Політехніка»). З повним переліком програм та детальною інформацією про кожну можна ознайомитися за посиланням.

Які особливості цих програм і чому абітурієнту 2020-го року варто звернути на них увагу, спробуємо відповісти тут.

Майже в ІТ. Інноваційні програми розроблені представниками університетів спільно з ІТ-спеціалістами провідних львівських ІТ-компаній, щоб максимально наблизити теорію до практики та підготувати студентів до сучасних викликів ринку праці. Навчання студентів інноваційних програм побудоване за принципом роботи в ІТ-компанії, зокрема студенти створюють власні проекти, запускають стартапи, а допомагають їм у цьому ментори, досвідчені ІТ-спеціалісти з індустрії. Окрім того, студенти кластерних програм проходять стажування в львівських ІТ-компаніях, мають доступ до воркшопів та лекцій в межах навчальних планів компаній, та захищають свої власні проекти перед експертами ІТ-компаній.

Серед компаній, які долучилися до створення програм, та активно надають експертну підтримку у навчальному процесі, PLVision, Ciklum, SoftServe, Eleks, Intellias, Conscensia, Cypress, Perfectial, KindGeek, Lohika, Vakoms, N-iX, VectorSoftware, V.I.Tech, GlobalLogic, Sombra, Nravo, Masteram, та

Унікальні предмети. За допомогою міждисциплінарних предметів, студенти мають можливість дізнатися, як працює ІТ-індустрія. Такі навички як командна робота входять до навчальних планів усіх програм, впроваджених Кластером. Крім того, велика увага приділяється вмінню успішно презентувати свій проект чи стартап, а це публічні виступи, створення презентацій, правильна побудова пітчингових виступів, тощо. Розвиток професійних навичок – найважливіший пріоритет у навчанні студентів. На інноваційних програмах вчать мислити нестандартно, щоб підготувати майбутніх спеціалістів до викликів, з якими вони можуть зіткнутися у роботі над реальними проектами.

Технічне оснащення. Завдяки фінансовій підтримці компаній-членів Львівського ІТ Кластеру, протягом 2017-2019 років було створено 3 інноваційні лабораторії в ЛНУ ім. І. Франка та НУ Львівська політехніка, де можна експериментувати та створювати щось першими (Лабораторія Інтернету речей у НУЛП, Infopulse Data Science & Machine Learning Lab в ЛНУ ім. І. Франка, Лабораторія “Проектування і конструювання Інтернету речей” в НУЛП). Окрім цього, Кластер активно працює над створенням лабораторії в ЛНУ ім. І. Франка – Smart Solutions & ІоТ – за підтримки компаній Intellias, N-iX, Vakoms. До прикладу, в IoT лабораторії Львівської Політехніки студенти програми «Інтернет Речей» мають можливість пройти весь процес створення розумних пристроїв – від написання коду до виготовлення пристрою. Для проектування в лабораторії є лазерний гравер і 3D принтер, а для розвитку навиків у програмуванні, у роботі з сенсорами та контролерами.

Кваліфікований викладацький склад. Не лише студенти, але й викладачі кластерних програм постійно вдосконалюють свої знання та професійні навички. Завдяки фінансовій підтримці компаній Кластеру викладацький склад проходить додаткові навчальні та курси підвищення кваліфікації, бере участь у професійних конференціях. Перед введенням нового навчального предмету викладач, який вестиме курс, проходить спеціальну підготовку, а вибрані заняття проводять спеціально запрошені спеціалісти з ІТ-компаній. Так, на програмі HR Management у ЛНУ ім. І. Франка вебінари проводили спеціалісти компаній Conscensia, Epam, LITS, Vector Software. На програмі «Інженерія програмного забезпечення» (ЛНУ ім. І. Франка) один день на тиждень навчання студентів проходить в офісі компанії Epam.

 

Related Posts

Leave a Reply